Почесне консульство 
Республіки Казахстан 
в Одесі
  • Про Консульство
  • Інформаційна допомога
  • Про Казахстан
  • Контакти
  • День державних символів Республіки Казахстан

    Сьогодні, 4 червня – День державних символів Республіки Казахстан.

    Цей важливий для країни день відмічається з прийняття 4 червня 2007 року Конституційного закону "Про державні символи Республіки Казахстан".
    Державний Прапор Республіки Казахстан являє собою прямокутне полотнище блакитного кольору із зображенням в центрі сонця з променями, під яким – ширяючий орел. Біля древка – вертикальна полоса с національним орнаментом. Зображення сонця, його променів, орла і національного орнаменту – кольору золота.
    Автор Державного Прапору Республіки Казахстан – заслужений діяч мистецтв Казахстану Шакєн Ніязбєков.
    Державний Герб Республіки Казахстан має форму кола і являє собою зображення шанирака на блакитному фоні, від якого в усі сторони у вигляді сонячних променів розходяться уикі. Праворуч та ліворуч від шанирака розташовані зображення міфічних крилатих коней. У верхній частині розташована об’ємна п’ятикутна зірка, а в нижній частині напис "Qazaqstan".
    Авторами Державного Герба Республіки Казахстан є відомі архітектори Жандарбєк Малібєков та Шот-Аман Валіханов.
    Гімн Казахстану, раніше відомий як пісня "Мені? ?аза?станым", з ініціативи Першого Президента Нурсултана Назарбаєва був затверджений Парламентом країни 6 січня 2006 року. Вперше він прозвучав 11 січня 2006 року під час урочистої інавгурації Глави держави.
    Музику для пісні "Мені? ?аза?станым", що згодом стала Державним Гімном РК, написав Шамші Калдаяков, текст належить Жумєкєну Нажимєдєнову (1956) і Нурсултану Назарбаєву (2005).