Почесне консульство 
Республіки Казахстан 
в Одесі
  • Про Консульство
  • Інформаційна допомога
  • Про Казахстан
  • Контакти
  • Юрта незламності

    В Одесі ми матимемо “Юрту незламності” від наших казахських друзів! Представники казахської діаспори розпочали роботи з її встановлення у парку ім.Т.Шевченка. 


    Першу таку юрту поставили у Бучі. Далі були Київ, Харків, Львів. Ще одна юрта буде встановлена на Черкащині - у селі Моринці, де народився Тарас Шевченко, якого знають та шанують казахи 
    Ідея щодо розгортання таких своєрідних і унікальних пунктів обігріву належить міжпарламентській групі дружби «Україна-Казахстан», очолюваній Сергієм Нагорняком. А допоміг її реалізувати казахстанський бізнесмен Даулет Нуржанов.
    "Юрта - це символ. Це своєрідний знак доброї волі від казахів, які сьогодні підтримують українців у такий скрутний час для нас. Врни ніби відкривають для нас двері свого дому", —  говорить Сергій Нагорняк.
    Він розповів, що "юрта незламності" зроблена казахськими майстрами і вона повністю відповідає традиції будівництва цього комфортного пересувного будинку степових кочівників. 
    Вона досить легко збирається і розбирається, зручна при перевезенні в'юком, завдяки тому, що складається з таких дерев'яних комплектуючих, як кереге, шанирак, уик, дерев'яних дверей та повстяного покриття, основи – туирлик, покриття купола – үзік, та покриття шанирака - тундік.
    А назви не лише всієї конструкції юрти, а й окремих її деталей  мають антропозооморфний характер. Так, каркас юрти має назву – "үйдің сүйегі" - "скелет", "кістяк" юрти; центр юрти – "кіндік" - "пуповина"; гнізда димового отвору юрти, куди вставляються купольні рейки, -  "уиқ көз", що означає "очі". Передня частина юрти називається "алди" - "перед", задня – "араси", - "спина"; бічні ґрати – "жамбас" - "таз, тазові кістки". 
    Цікаво, що "шанирак" – навершя юрти -  вважається сімейною реліквією, символом продовження роду. Він передається з покоління до покоління, а коли помирає останній представник роду, шанирак залишають на його могилі.  Символ шанирака – хрест у колі – символ вічного руху сонця, символ еволюції та розвитку.
    Загальна площа юрти, що встановлюється в парку Шевченка, майже 60 кв. метрів. Каркас дерев’яний – із верби, при зведенні не використано жодного цвяха, усі з’єднання шкіряні.
    Всередині на стінах юрти розміщуються ворсисті килими, які захищають від холоду, розвішані тускіїзи – настінні килими, прикрашені вишивкою шовковими та бавовняними нитками. 
    “На відкритті ми як завжди будемо пригощати відвідувачів пловом казахським, казахськими баурсаками, чаєм, кавою. Буде весело і можна буде познайомитися із культурою нашої країни”, — розповіла Саулє Ровна - волонтерка Фонду "Ми всі з України".
    В юрті можна буде зарядити телефони, зігрітися, відпочити, а також взяти участь у конкурсах та майстер-класах для дітей. 
    Відвідати юрту можна буде з 12 лютого. Відкриття відбудеться о 14:00, подальший графік роботи — з 9:00 по 19:00.